Eltekintve attól az esettől, amikor egy intenzív fizikai munka, testmozgás vagy szellemi teljesítés után vagy, nem kéne, hogy fáradt legyél. Mégis az emberek többsége manapság egyszerűen arról panaszkodik, hogy már fáradtan ébred, nem tudja igazán kipihenni magát.

Mára a fáradtság népbetegséggé vált a krónikus fáradtság!

Számítógép előtt ülünk, okostelefont pörgetünk, mozgáshiányos életet élünk… tele stresszel, rohanással. A túlzott és hosszú ideig fenálló stressz kimeríti a testet és az energiatartalékainkat is. Kialakul a krónikus fáradtságérzet. Maga a mozgáshiány fontos szerepet játszik ebben. Ha mozognánk és a testünket „rendeltetés szerűen” használnánk, akkor oldóhatna a stressz is, az átmozgatott, jó vér, nyirok és energiaármású testünkben nem alakulnának ki tartós energiahiány állapotok sem.

Talán tudod rólam, hogy az egyik szuperhatékonyság titkomat a csikungosos gyakorlásomnak köszönhetem. Én sokat ülök, akár a kliensekkel egyéni terápiák során, akár a könyvet, cikket, vagy most épp hírlevelet írva. Nagyon komolyan oda kell figyeljek arra, hogy ez ne hát és fejfájásba torkolljon! …és bár rendszeresen járok masszázsra is, önmagában az nem lenne elegendő. Tudom…mert próbáltam megúszni a napi gyakorlásokat 😉

Több fajta csikung ágat tanultam, 6 ágban lettem oktató. Ennek az egyik legnagyobb előnye számomra, hogy tudok válogatni a módszerek, gyakorlatsorok között.

Amikor fáradtságról van szó, elmacskásodtak a végtagjaim – mondjuk pont egy hosszabb gép előtt ülés miatt, akkor a 8 Brokáttekercs az egyik legjobb gyakorlatsor. Könnyű, egyszerű, gyorsan megcsinálható….sőt akár ülve is. A legnagyobb kihívásom az, hogy „ezt még megcsinálom” üzemmódból kilépjek. Te hogy vagy ezzel? Erre az egyik megoldásom, hogy beállítom a telefonom ébresztő óra funkcióját, hogy szóljon ideje felkelni és átmozgatni magam.

A 8 Brokáttal reggel is jó kezdeni, illetve este érdemes az ülő gyakorlatával befejezni a napot. Szeretem az 5 állat csikungot, tavaly előtt Tigris év volt, akkor a tigrissel dolgoztam többet, idén sárkány év van, így nagyon is jól jön a sárkány gyakorlata!

Szeretem ezeket a gyakorlatokat….és ezzel mint megtudtam nem hogy nem vagyok egyedül, legalább egy milliárdan ismerik és gyakorolják…és szeretik!

Miért pont ez az a 2 gyakorlatsor, amit egész Kína a legalapvetőbbnek tart?

Ez nem véletlen! A két legősibb Wudang csikung gyakorlat lett az, amelyik világszerte a legnépszerűbb! Kína mellett, egyre több országban teszik kötelezővé, sőt úgymond TB-re írva teszik elérhetővé!

Melyik ez a két gyakoraltsor tehát?

8 Brokáttekercs és az 5 állat csikung gyakorlat!

Ami nekem bevált azt szeretem megosztani a körülöttem élőkkel, ebben az esetben is bár ismertem a gyakorlatsor egy változatát, mégis amikor a Wudang San Feng Pai vonalat képviselő Yip See Kit mester 2023-ban hazánkba érkezett, tudtam, hogy ott kell legyek. Aztán a wudang-i gyakorlatsorokkal gyakoroltam, majd 2024. június végén oktatóként is levizsgáztam. 17. generációs San Feng Pai instruktorként immár a Mester áldásával én is taníthatom a wudangi sorozatokat.

Így örömmel osztom meg immár nem csak családi körben!

Mindkettőt megtanulhatod a Wudang Csikung Workshopok során!

Mikor lesz?

Ha mindkét workshopra jössz, pluszban kapsz hozzá:
1 személyes gyakorló órát a 2. workshop napjának reggelén 9:00-10:00 között
+ 2db élő online gyakorló óra részvételi lehetőséget

Nézd meg a teljes lerást, videót is a gyakorlatokról:
https://noicsikung.hu/csikung-workshopok/

Várlak szeretettel,
Pozsgai Nikoletta
életmód tanácsadó-és tereapeuta, több csikung ág oktatója
NEF Mester oktató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük